Τμήμα Οδοντιατρικής

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

από τον Καθηγητή Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση

 

 

Οι οδοντιατρικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με την εφαρμογή του Ν.Δ. 3974/1959, που προέβλεπε την ίδρυση Οδοντιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

          Η εισαγωγή των πρώτων 52 φοιτητών και η μετεγγραφή άλλων 18 από διάφορες Σχολές, πραγματοποιήθηκε το ίδιο έτος της ίδρυσης του Τμήματος, ενώ η εκλογή και ο διορισμός των παρακάτω τριών πρώτων Καθηγητών ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα, το 1961:

 1. Κ. Βρότσος, Καθηγητής Προσθετικής
 2. Π. Γιαννούλης, Καθηγητής Χειρουργικής του Στόματος
 3. Ι. Χατζιώτης, Καθηγητής Στοματολογίας

 

Οι πρώτοι Καθηγητές επέλεξαν ως συνεργάτες τους, αντίστοιχα, τον Τ. Θεοδώρου, Δ. Χατζηφωτιάδη και Αθ. Καλογιαννίδη, ενώ για τη στέγαση του Τμήματος παραχωρήθηκε χώρος στο υπόγειο του κτιρίου του Χημείου.

Υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες ξεκίνησε η λειτουργία του Τμήματος Οδοντιατρικής και η εργώδης προσπάθεια οργάνωσής του. Άρχισαν παραδόσεις στο αμφιθέατρο του Γ.Ν.Θ. «Α.Χ.Ε.Π.Α.», οργανώθηκαν δύο εξωτερικά ιατρεία Στοματολογίας στα νοσοκομεία «Α.Χ.Ε.Π.Α.» και «Άγιος Δημήτριος» και ένα εξωτερικό ιατρείο Χειρουργικής του Στόματος στο «Α.Χ.Ε.Π.Α.».

Το 1964 ενοικιάστηκε ένας όροφος σε κτίριο της οδού Μοναστηρίου 24, προκειμένου να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες του Τμήματος. Την ίδια περίοδο συμπληρώθηκαν οι κενές Έδρες Καθηγητών, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος αριθμός βοηθητικού προσωπικού και αναγορεύτηκαν οι πέντε πρώτοι διδάκτορες (Τ. Θεοδώρου, Α. Καλογιαννίδης, Π. Παπαναγιώτου, Σ. Σταμούλης και Δ. Χατζηφωτιάδης).

Το 1968 το Τμήμα Οδοντιατρικής μεταφέρθηκε σε ενοικιαζόμενο επταόροφο κτίριο επί της οδού Β. Ηρακλείου 28, ενώ με το Ν.Δ. 706/1970 το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ έγινε ανεξάρτητη Σχολή. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο της Σχολής, η οποία σταδιακά υλοποιήθηκε την επόμενη χρονιά.

Εξελέγησαν νέοι Καθηγητές (Χ. Αζαριά, Δ. Λάμπρου, Λ. Πισιώτης, Σ. Σταμούλης, Β. Χαραλαμπάκη και Δ. Χατζηφωτιάδης), αυξήθηκε ο αριθμός του βοηθητικού προσωπικού από το οποίο οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι της Σχολής, ενώ Τμήμα Οδοντιατρικής ΑΠΘ. Φωτογραφικό Αρχείο Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘο εξοπλισμός της Σχολής εκσυγχρονίσθηκε και έγινε επαρκής.

Το 1981 η Οδοντιατρική Σχολή μεταφέρθηκε σε σύγχρονο πολυόροφο κτίριο εντός της πανεπιστημιούπολης, ενώ ακολούθησε η δωρεά του «Μανδαλίδειου Ερευνητικού Κέντρου» από τον Οδοντίατρο Ιωάννη Μανδαλίδη και την αδελφή του.

Το κληροδότημα των αδελφών Μανδαλίδη αφορούσε σε πολυκατοικία επί της οδού Λ. Νίκης και Βογατσικού, η οποία παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο για να χρησιμοποιηθεί ανάλογα, ενώ το ΑΠΘ ανέλαβε την υποχρέωση να οικοδομήσει προσθήκη στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές στην πανεπιστημιούπολη. Η προσθήκη ολοκληρώθηκε το 2010 και έκτοτε στεγάζει το «Μανδαλίδειο Ερευνητικό Κέντρο» και τις δραστηριότητές του.

Από το 2013 η Οδοντιατρική Σχολή εντάχθηκε ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό έργο, που έχει προσδώσει στο Τμήμα κύρος και διεθνή εμβέλεια.

Οι Σπουδές στο Τμήμα Οδοντιατρικής είναι πενταετούς διάρκειας και οδηγούν στην απόκτηση του πτυχίου του Οδοντιάτρου.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο το Τμήμα έχει αναπτύξει τα παρακάτω προγράμματα:

 

 1. «Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες», (Διευθύντρια Καθηγήτρια Ελισάβετ Κουλαουζίδου).
 2. «Περιοδοντολογία», (Διευθυντής Καθηγητής Ιωάννης Βούρος).
 3. «Οδοντική Χειρουργική - Αισθητικές Συντηρητικές Αποκαταστάσεις», (Διευθυντής Καθηγητής Κοσμάς Τολίδης).
 4. «Ενδοδοντολογία», (Διευθύντρια Καθηγήτρια Κλεονίκη Λυρούδια).
 5. «Ορθοδοντική», (Διευθυντής Καθηγητής Μόσχος Παπαδόπουλος).
 6. «Προσθετική», (Διευθυντής Καθηγητής Πέτρος Κοΐδης).
 7. «Οδοντική και Κρανιοπροσωπική Εμβιοχημανική και Εφαρμοσμένα Βιοϋλικά» (Διευθυντής Καθηγητής Πέτρος Κοΐδης).
 8. «Παθολογία και Θεραπευτική του Στόματος» κατεύθυνση «Στοματολογία», (Διευθυντής Καθηγητής Αθανάσιος Πουλόπουλος) και κατεύθυνση «Νοσοκομειακή Οδοντιατρική», (Διευθυντής Καθηγητής Λάμπρος Ζουλούμης).

 

Επιπρόσθετα, τα μέλη του Δ.Ε.Π. του Τμήματος συμμετέχουν ενεργά σε πανελλήνιας και διεθνής εμβέλειας επιστημονικά Συνέδρια. Ταυτόχρονα, παρέχουν αξιοσημείωτο ιατροκοινωνικό έργο σε επίπεδο αγωγής για τη στοματική υγιεινή και παροχής χαμηλού κόστους οδοντιατρικών υπηρεσιών στον γενικό πληθυσμό.

 

 

                                                                 

 

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

Η Κοσμητεία Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, στα social networks.

Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραμματεία Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

Κτίριο Διοίκησης Τμήματος Ιατρικής, 2ος όροφος
Έναντι κεντρικής εισόδου Π.Γ.Ν.Θ. «Α.Χ.Ε.Π.Α.»
Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ
Τ.Κ. 54124
Θεσσαλονίκη

Τηλ: (2310) 999220, 999250
E-mail: info@health.auth.gr
URL: www.auth.gr/health

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.